Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

5 rețete pentru o cafea perfectă

Îți place cafeaua însă niciodată nu ai știut care e diferența și cum se prepară corect un Espresso, Cappuccino, Flatwhite, Espresso Macchiato, Americano sau Caffe Latte? În acest articol vom vorbi despre fiecare în parte și vom împărtăși cu tine rețeta unui preparat perfect și gustos.

În ultimii ani, numărul cafenelor care promovează cafeaua de origine sau de specialitate proaspăt prăjită a crescut exponențial. Mulți consideră că piața este suprasaturată, dar noi credem că este ceva firesc, deoarece oamenii acordă o atenție deosebită cafelei în timp ce iubitorii și pasionații de cafea își îndreaptă atenția exclusiv locurilor care promovează origini cu un caracter unic și clar definit.

Lucrăm în domeniu din 2016, însă am avut nevoie de mult research până am ajuns la prima variantă a unui meniu de cafea. Pe internet am găsit foarte multă informație, o parte semnificativă, dar care ulterior s-a dovedit a fi eronată, așa că am profitat de toate sursele pe care le-am avut la dispoziție, începând de la cărți până la a întreba persoane care erau în domeniul cafelei de mai mult timp. Ceea ce am învățat atunci a fost că fiecare cafenea își pune amprenta asupra unor preparate și că varietatea ajută foarte mult la progres.

De asemenea, alt aspect care ne-a impresionat a fost faptul că acest domeniu al cafelei este foarte schimbător și dinamic, fiindcă fiecare cafenea dorește să se identifice printr-o diversitate cât mai mare a originilor de cafea. În majoritatea cafenelelor vom regăsi în prim-plan cunoscutul ESPRESSOR, dar trebuie să ținem cont de faptul că tot mai mulți iubitori de cafea își îndreaptă atenția asupra preparatelor alternative precum (V60, Syphon, Chemex, Aeropress, Frenchpress, Mokapot etc), despre care urmează să vorbim în alt blog.

Astăzi, ne vom concentra atenția asupra celor mai cunoscute preparate și vom vorbi despre particularitățile fiecăruia în parte. Așa că, o să începem cu renumitul espresso.

Espresso este un produs care a fost pregătit pentru prima dată în Italia, iar denumirea lui provine de la timpul rapid de extracție. Espresso se află la baza majorității preparatelor de cafea din zilele noastre. Ceea ce îl face special este tocmai timpul rapid de preparare și aromele intense pe care le dezvoltă, textura, aspectul, dar și că se poate îmbina foarte bine cu laptele, în diferite modalități.

Înainte de a intra în detalii, trebuie să vă explicăm faptul că în cafenelele de specialitate se utilizează portafiltrul dublu. Ce înseamnă un portafiltru? Este unealta care se fixează în espressor înainte de fiecare extracție a cafelei. Acesta ne oferă posibilitatea de a extrage mult mai corect un espresso, fiindcă cantitea de cafea utilizată este mai mare (aproximativ 18 grame). Din această cantitate de 18 grame, în unele cazuri, se pot prepara 2 cafele, precum: cappuccino, americano, macciato, caffe latte.

Menționăm că există diverse modalități de a prepara un espresso, dar noi vă vom dezvălui una din rețetele noastre de bază pe care o adaptăm în funcție de fiecare origine. Rețeta sună astfel și aveți nevoie de:

  • 18 grame de cafea proaspăt măcinată intr-o maniera fină
  • Timp de extracție orietativ 25-30 de secunde
  • 36 de ml. obținuți în ceașcă
  • Temperatura apei să fie la 88-93 grade
  • Presiunea să fie undeva la 6-9 bari

Dacă respectați toate aceste indicații și timpul de extracție depășește cu mult 30 de secunde, însemnă că măcinătura este prea fină. Însă, dacă timpul de extracție este prea rapid, măcinătura este prea grosieră.

Alte aspecte care trebuie luate în considerare se referă la aciditatea cafelei. Dacă aciditatea cafelei este una prea mare, folosiți apă cu o temperatură mai ridicată, iar dacă gustul cafelei este unul prea puternic pentru dumneavoastră și ați respectat toți pașii din rețeta de mai sus, recomandăm să încercați să extrageți o cantitate mai mare de espresso în ceașcă, de exemplu între 40 și 50 ml. maxim. În cele din urmă, dacă aroma este tot prea puternică vă recomandăm să diluați băutura cu apă fierbinte.

Cappuccino probabil este vedeta acestui blog datorită notorietății lui, dar și a gustului echilibrat dintre cafea și lapte. În trecut, acesta era consumat în special la micul dejun, dar putem fi cu toții de acord că este un preparat care poate fi savurat în orice perioadă a zilei. Cu siguranță v-ați întrebat de ce nu se respectă aceeași parametrii în toate cafenelele, dar atat timp cât rețeta acestui preparat este în jurul unei cantități de 150 de ml, vă aflați în locul potrivit. Pană la urmă cui i-ar plăcea să savureze o cafea executată la fel, în 10 cafenele? Nu este mai interesant faptul că fiecare loc dorește să își personalizeze produsele? Luând în considerare acest lucru, dorim să vă prezentăm rețeta noastră în care aveți nevoie de:

  • 1 shot de espresso, 18 ml
  • 120-150 de ml de lapte tratat cu abur

Încălziți laptele undeva în jurul temperaturii de 55 de grade pentru a obține la final o cremă densă. Dacă doriți ca laptele să nu își piardă proprietățile, recomandăm să nu supraîncălziți laptele. Un cappuccino se recomandă a se consuma în cateva minute de la prepararea lui.

În continuare, o să vorbim despre fratele mai tânăr al cappuccino-ului, care își are originile dintr-o zonă îndepărtată Italiei și anume Australia și Noua Zeelandă. Da, este vorba despre Flatwhite care poate fi comparat cu un cappuccino preparat cu o doză dublă de espresso, dar există totuși câteva diferențe între cele două. Astfel, FlatWhite are la bază un dublu shot de espresso, adică 36 de ml, ceea ce îi oferă o aromă mai puternică față de cea a unui cappuccino.

Rețeta nu este foarte diferită față de cea de mai sus, astfel că aveți nevoie de 100-130 de ml. de lapte tratat la abur cu intenția de a obține o cremă mai elastică.

Mergem mai departe și vorbim puțin despre preparatul Espresso Macchiato care este de asemenea un preparat clasic italienesc, care după rețeta lui originală reprezintă o îmbinare a unui shot de espresso cu o linguriță de spumă de lapte. Din dorința de a îmbunătăți aspectul acestei rețete, unii barista utilizează o cantitate mică de cremă de lapte, și anume între 50 și 80 ml. Prin tehnica de turnare a laptelui se pot obține desene frumoase și simple într-o ceașcă de cafea. Astfel putem obținem o băutură cu un gust pregnant de cafea și cu o cantitate optimă de cofeină pentru care aveți nevoie de:

  • Un shot de espresso, 18 ml
  • 50-80 de ml. cremă de lapte

Preparatul Americano este alternativa cafelei la filtru, care păstrează textura uleiurilor și a solubililor dintr-un espresso, dar care îi diluează gustul puternic. O mică istorie a acestui preparat ne dezvăluie faptul că soldații americani, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial diluau cu apă fierbinte espresso-ul italian, luand naștere astfel, AMERICANO.

Rețeta oferită de noi este următoarea:

  • Turnați aproximativ 80-100 ml. de apă fierbinte într-o ceașcă peste care extrageți un shot simplu de espresso (18 ml). Păstrând această ordine, crema espresso-ului va rămâne la suprafață.

Nu înainte de a încheia acest articol, vom vorbi despre Caffe Latte. Rețeta unui Caffe Latte este simplă:

Utilizăm un shot de espresso (18 ml.), îmbinându-l cu 210-250 ml. de cremă de lapte, în funcție de preferințe din care vom obține o cafea cu note ușoare și subtile, predominând gustul de lapte, dar în care regăsim și arome plăcute de cafea.

Poftă bună!

 

Sperăm că informațiile v-au fost de folos și vă recomandăm să țineți cont de faptul că rețetele variază în funcție de modalitatea de abordare a fiecărei cafenele.

Vă așteptăm cu sugestii în privința temelor pe care doriți să le abordăm în viitor!

Share articol