Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Arabica VS Robusta: care este diferența dintre aceste soiuri?

Astăzi vom vorbi despre cele mai răspândite soiuri de cafea și anume Arabica și Robusta. Acestea reprezintă 99% din producția mondială. Deși s-au descoperit peste 120 de specii de cafea, aceste două soiuri au cea mai mare popularitate.

Cafeaua este de fapt un fruct și crește în arbori, în sălbăticie. 

Care este diferența dintre aceste două specii de cafea și de ce cafeaua Arabica este mai apreciată și mai scumpă în comparație cu Robusta (Canephora)?

Specia Arabica se dezvoltă la altitudini mari, începând cu 800-900 de metri și se dezvoltă chiar și la 2500 metri. De menționat este faptul că sistemul radicular ar arborelui Arabica este unul de adâncime, astfel arborii trebuie plantați la minim 1,5 metri unul de celălalt pentru o bună extindere a rădăcinilor. Practic, acesta ajută arborele să se dezvolte în condiții de secetă sau atunci când solul este uscat la suprafață.

Dacă vorbim despre Robusta, această specie are propriile sale particularități. Producția de cafea Robusta reprezintă aproximativ 30% din piața mondială de cafea. Ai tinde să crezi că este o cafea mai scumpă reprezentând un procent mai mic pe piața mondială, dar este exact invers. Această specie se dezvoltă la altitudini mici, până la 800-900 de metri. Dezvoltându-se în climate unde precipitațiile sunt mult mai dese, iar temperaturile mult mai ridicate, cafeaua este mai bogată în cofeină și acest lucru este un apărător al acestei specii. 

De ce? 

Conținutul ridicat de cofeină protejează arborele de ciuperci, boli, gândaci și dăunători mult mai prezenți comparativ cu climatele unde se dezvoltă soiul Arabica.

Care sunt particularitățile aromatice ale acestor două soiuri de cafea și care sunt diferențele dintre acestea?

Soiul Arabica are o cantitate mai mare de uleiuri și de zaharuri într-un singur bob, ceea ce o face net superioară cafelei Robusta, care în lipsa unui conținut ridicat ale acestor două substanțe, gustul predominant rămâne amar, puternic și persistent, producând la espressor o spumă intensă, în timp ce cafeaua arabica are arome fine, dulci, fructate, florale și o consistență netedă. 

Acestea sunt particularitățile care demonstrează interesul mai mare pentru cafeaua Arabica. Totuși, sunt persoane și regiuni unde cafeaua Robusta este foarte apreciată și se folosește în blenduri cu Arabica.

Dacă ți-a plăcut acest articol și dorești să afli mai multe despre cafeaua de specialitate, te invităm să te înregistrezi la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu viitoarele articole, ba chiar mai mult, ne poți lăsa sugestii cu subiecte sau curiozități din acest domeniu despre care dorești să citești.

Share articol