Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Extragerea unui espresso, Brew Ratio și aciditatea cafelei?

Ce se află în spatele cunoscutei denumiri “Espresso”?

Pentru început, să definim termenul espresso: Espresso este un preparat pe bază de cafea, care contrar așteptărilor, are o cantitate mai mică de cofeină decât cafeaua la filtru. De ce se întâmplă acest lucru? Timpul de extracție al unui espresso este de aproximativ 25-30 de secunde. Fiindcă cofeina este solubilă în apă, fapt ce îl cunoaștem cu toții, se va obține în ceașcă o băutură foarte intensă în gust, dar nu la fel de bogată în cofeină precum cafeaua la filtru. Practic, când prepararea cafelei necesită mai mult timp (pentru filtru aproximativ 3 minute, folosind o măcinătură grunjoasă), cafeaua este mai puternică în cofeină deoarece timpul în care cofeina se solubilizează în apă este mai mare.

Măcinătura ideală pentru prepararea acestei băuturi (espresso) este fină. Pentru a te ajuta să te orientezi, cafeaua la ibric se prepară cu ajutorul unei măcinături extra-fine, asemeni făinei.

Pentru a te ajuta sa îți pregatesti corect acest preparat, vom explica termenul “BREW RATIO”.

Brew Ratio semnifică rația dintre cantitatea de cafea măcinată utilizată și cantitatea de mililitri de cafea obținuți în ceașcă.

Ca să înțelegem mai bine, putem lua următorul exemplu: folosind un brew ratio de 1:2, din 18 grame de cafea de specialitate proaspăt măcinată, vom obține în aproximativ 25 de secunde de extracție un espresso cu o cantitate de 36 ml. 1 reprezintă cantitatea de cafea (grame) folosită pentru extracție, iar 2 volumul de cafea rezultat (mililitri).

Dacă ești adeptul unei băuturi mai corpolente, poți opta pentru un brew ratio de 1:1,5 prin care vei obține din aproximativ 18 grame de cafea măcinată, un espresso de 27 ml.

Ca sa înțelegem perfect denumirea, vă oferim două exemple de “BREW RATIO” care sperăm să vă fie folositoare:

  • 1:1 Din 18 grame de cafea extragem 18 ml
  • 1:3 Din 18 grame de cafea extragem 54 ml

Acum că am înțeles termenul de mai sus, haide să ne concentrăm asupra aromelor pe care dorești să le obții în ceașcă.

Aciditatea cafelei îți sună familiar? Această aciditate se poate controla din temperatura pe care o folosim la extracție. Interesant, nu?

Întâlnim mai multe tipuri de acizi în cafea, dar cei pe care îi putem percepe cu papilele gustative sunt: acidul citric și acidul malic. Sună puțin complicat, dar dacă ne gândim la aciditatea unei lămâi, percepem acidul citric, în timp ce aciditatea ușoară a unui măr ne duce cu gândul la acidul malic.

Espresso-ul extras cu apa la temperatura de 88˚C, va fi mai acid decât un espresso extras la temperatura de 92-93˚C. Practic, o temperatură mai mică, ajută la accentuarea acidității  în cafea, în timp ce o temperatură mai ridicată ajută la o extracție mai bună a zaharurilor, aciditatea cafelei fiind mai mică.

Vorbind despre cafeaua de specialitate care are o aromă specifică în funcție de originea ei, gradul de prăjire recomandat pentru cafelele de specialitate este unul ușor sau ușor spre mediu. Astfel, o prăjire ușoară a cafelei ne oferă posibilitatea de a folosi apa la o temperatură mai ridicată (aproximativ 95˚C), timp în care o cafea din comerț care este deseori poate supra-prăjită, nu îți permite posibilitatea de a utiliza apa peste 90˚C, obținând astfel o cafea amară, neplăcută la gust.

Lumea cafelei de specialitate este vastă, tocmai de aceea, te invităm să te înregistrezi la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu viitoarele articole, ba chiar mai mult, ne poți lăsa sugestii cu subiecte sau curiozități din acest domeniu care te pot interesa!

Share articol