Espresso fără X
Care-i treaba cu espresso și de ce stă el la baza tuturor băuturilor din industria cafelei de specialitate?
Espresso este baza cafenelelor moderne. Și dacă stăpânești îndemânarea de a extrage corect un espresso, atunci și băuturile pe bază de cafea cu lapte vor avea o un start bun. De acolo încolo, limita o decizi tu.
Țara de origine al acestui preparat este Italia și putem să o preparăm după metoda tradițională sau după cea modernă.
Espresso tradițional, întâlnit în Italia : 7g (+/- 0,5 ) in, însemnând cantitatea de cafea în portafiltru și 16-21g out conform ISO cantitate rezultată în ceașcă. În Italia, dacă vei comanda un ristretto (așa cum este denumită o cafea scurtă fără lapte) vei primi o jumătate din ceea ce tu știi că e un espresso.
Modern espresso, în shop-urile care servesc cafea de specialitate: 20g (+/- 6g) in, 35(+/- 15) g out
Hai să discutăm pe rând despre preparatele pe care le obține având ca bază un espresso:
- Americano: Legenda spune că această băutură a apărut după al doilea Război Mondial, când soldații americani au făcut o oprire în Italia și nu au fost confortabili cu intensitatea unui espresso. Așa că au adăugat apă peste un single shot de espresso pentru a-l dilua și a fi mai aproape de ceva ce cunoșteau: cafeaua la filtru.
-
Long Black: Este versiunea mai intensă de americano, pentru că are la bază un shot dublu de espresso. La fel, se adaugă apă caldă peste pentru a o obține.
- Cortado: Termenul provine din Spania și este o băutură care conține un espresso dublu și exact aceeași cantitate de lapte cald peste. De obicei îl primești într-o ceașcă mică și un latte art din lapte texturat. Vom vorbi mai detaliat despre texturarea laptelui într-un alt articol.
- Cappuccino: de departe cel mai popular preparat de la noi. A fost inventat în Austria și datează din secolul al XVIII-lea, din timpul bătăliei de eliberare a Vienei de sub Imperiul Otoman. Călugărul capucin Marco d’Aviano (Kapuziner) a diluat cafeaua turcească cu cremă de lapte și așa a rezultat un cappuccino.
De-a lungul timpului, cappuccino a evoluat, iar în prezent, dacă vrem să fim preciși, vom avea în ceașcă un single shot de espresso și cremă de lapte până la un produs finit de 150 - 180 ml.
- Flat White: a apărut în mijlocul anilor 1980 în Australia. La început, prepararea produsului nu presupunea un lapte texturat, la fel cum vedem în cazul unui cortado. Se folosea lapte cald, dar mai lichid. Ulterior a devenit un produs care are la baza dublu shot de espresso si crema de lapte, cu o cantitate cuprinsă între 150 ml si 240 ml.
- Latte Macchiato: este un preparat răspândit în Europa. De regulă, vine în acel pahar mare, transparent și conține cremă de lapte și un strop de cafea. În industria cafelei de specialitate, crema de lapte se toarnă peste un single/double shot de cafea și e ocazia perfectă pentru un latte art creativ.
3 lucruri despre cafenelele care servesc cafea de specialitate:
- Apa e din partea casei
- Comanda se face și se preia de la bar. Conceptul se numește counter service :)
- Vei primi zahăr la cerere sau nu vei găsi deloc - e un semn că urmează să te bucuri de o cafea de calitate
Până data viitoare, băieții de la Embu îți doresc spor la cafeluță 🧡